lördag 31 mars 2012

RTG: Nedräkningen har börjat






Nu är allting äntligen klart för utlämning till elever. På tisdag smäller det. Då kommer ekonomi- och handelseleverna i årskurs 1 på Ross Tensta Gymnasium att få iPad när de lämnar tillbaka de datorer de har haft hittills.
- Posted using BlogPress from my iPad

onsdag 28 mars 2012

NR:Flipped Classroom ur ett skolledarperspektiv.

Hur ser en skolledare på Flipped Classroom? Fredrik Skog, rektor på Norra Real ser möjligheter och en chans till ökad måluppfyllese med mer individanpassad undervisning och fördjupade ämneskunskaper för eleverna.

måndag 26 mars 2012

NR: Elevperspektiv på Flipped Classroom.

Vad tycker eleverna egentligen? Vi har precis inlett diskussioner med Stockholms Universitet för att de skall hjälpa oss att utvärdera delar av projektet. Inledningsvis kommer det att handla om elevernas upplevelse av Flipped Classroom. Här pratar Elisa i NF11 om sin upplevelse av Flipped Classroom.

RTG: Flipped iBookAuthor

Nu är vår gamla MacBook upphittad och preparerad för att köra iBookAuthor. Nu ska en lärare få ansvaret att skapa digitalt material för eleverna så att de kan läsa på hemma. Så nu kan vi blanda , film, text, bilder och presentationer i vårt eget material.




- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Hagstråket,Spånga,Sverige

torsdag 22 mars 2012

NR: Flipped Classroom sprider sig

Inledningsvis kan det kännas som ett stort steg att börja med Flipped Classroom. Lite pirrigt med tekniken och att få till ett bra inspelningsställe. Men, det är inte så avancerat som det verkar. Elin Pellberg, lärare i filosofi och biologi, berättar bland annat om sin första film och hur hon löste inspelningsproblematiken.


Och hur blev då Elins film?

NR: iPad i Fysik B

Eleverna i NNB10 har börjat använda sina iPads på fysiklektionerna. Bilden nedan visar hur de bearbetar mätdata från en laboration med hjälp av ritprogrammet Skitch. Bilderna infogade de sedan i laborationsrapporten som de skrev i Evernote.

NR: Om Flipped Classroom på Norra

Vad händer om eleverna inte tittar på filmerna innan lektionen? Daniel och Pontus prata om Flipped Classroom.

fredag 16 mars 2012

NR: Flippedclassroom på Norra...

Vad är egentligen "flippedclassroom"? Hur används det på Norra Real? Vad är poängen? Kolla på konversationen mellan Pontus & Daniel i Norras aula.Pontus och Daniel samtalar i Norras aula.

torsdag 15 mars 2012

RTG: Planen lagd

Nu är planen lagd för utdelning av iPad till eleverna. Väntar i stort sett endast på nätverket och påskrivna kontrakt. Vi måste försäkra oss om att eleven lämnar tillbaka en hel och fungerande dator innan de kan få en iPad. En stor poäng med den här satsningen är ju att se om det går att ersätta en laptop med en iPad.
Så med rutinerna och datum satta för utdelning är det bara att vänta in nätverket.
Så nu har lärarna några intensiva, men roliga dagar framför sig. Att utforska den nya apparaten!




- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Blå Linjen, Rissne

NR: NNB10 är också på...

NNB10 fick "sina" I-pads under eftermiddagen. Även de var givetvis sugna att sätta fingrarna på plattan och köra igång. Återigen leddes det hela av MacForum. Några av I-padsen var inte uppdaterade vilket skapade en del problem eftersom de då behövde öppnas i I-tunes för att uppdateras, men det löste sig efterhand!
På bilden ser vi en lycklig Daniel Barker i ett hav av koncentrerade elever.

NR: NF11 är nu på banan...

I dag fick vår första klass (NF11) tillgång till "sina" I-pad. Eleverna (och personalen) var entusiastiska.

onsdag 14 mars 2012

RTG: Up and running






Idag var Björn och Daniel från MacForum hos oss och introducerade lärarna för iPad. Lärare, rektor och bibliotekarie kastade sig direkt över apparaterna och klurade ut hur de fungerar. Koncentrationsnivån låg på topp.




Vår eminenta IT-avdelning har redan registrerat och sparat iPaden i vår databas. Nu börjar det digra arbetet med att registrera resten av apparaterna.
Snart ska vi dela ut till de fyra klasser som ska delta i satsningen. Först måste vi bestämma hur det ska gå till. Kontrakten är klara för utdelning och datorerna måste lämnas tillbaka. Vi har en plan!





NR: Game on...

Idag kom leveransen av 101 I-pads till Norra. Lars-Erik och Lasse satte genast igång att packa upp och registrera enheterna i Book-it. Vi kommer att använda skolans befintliga kontrakt för lån av datorer och annan IT-utrustning som samtliga elever redan skrivit på. Imorgon, torsdag kommer två av de tre klasserna att få låna sina I-pads. Sen är det bara att börja jobba...

måndag 12 mars 2012

NR: Läxor eller inte...

Kul att höra Daniel och de andra deltagarna diskutera läxornas vara eller inte vara på P1 idag ( http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3061&artikel=5010871 ). Jag tycker att "flipped classroom"svarar på många av de farhågor som luftades ang. läxor. Däremot så finns det ju ett litet aber...man måste ha tillgång till en dator alt. en läsplatta/mobil/android. Det finns ju viss risk att inte alla har tillgång till rätt teknik och då ökar man ojämlikheten. Har man en skola som kan erbjuda eleverna en låne Ipad så är verkar det ändå vara ett väldigt intressant sätt att jobba på som i stort lägger ansvaret för att eleverna når måluppfyllelsen där det hör hemma: hos läraren. Det ryktas om att det blir utdelning på torsdag...

onsdag 7 mars 2012

NR: Etik på nätet

Under gårdagens möte diskuterade vi bland annat etik på nätet och hurvida vi kan och bör ta med etiska riktlinjer i någon form av kontrakt med eleverna.Vi tog upp frågan med Statens medieråd som framhåller att man dels tidigt skall involvera eleverna själva i processen kring en etisk diskussion och dels att man inte skall se internet och elevers användande av IT-relaterade verktyg som något separat från skolans övriga värdegrund. Alex Amnéus vid Statens Medieråd skriver i ett mail till mig: "istället för att sätta en lista i händerna på eleverna så får de vara med och utforma dessa. Det går i linje med nätets själva struktur (och ert projekt?) där barn och ungdomar inte bara är mediekonsumenter utan också medproducenter och avsändare. Därmed bör de också vara delaktiga i uppförandekodernas utformning." Det tål att tänkas på och något som vi bör ta ställning till i vårt fortsatta arbete.

tisdag 6 mars 2012

Norra Real tar täten!


Här kommer vi framöver att diskutera och dela med oss av de erfarenheter som vi på Norra Reals gymnasium gör i samband med vårt Ipad projekt.

Idag levererades de 12 första Ipadsen till Norra. Den deltagande personalen fick sina ex och började genast att testa olika funktioner. Innan leveransen hade Jag och Daniel Barker (Barkersthlm)sjösatt projektet och gått igenom förutsättningar, förhoppningar och farhågor. Vi kommer initialt att testa Ipad i undervisningen med 3 klasser och ett tiotal lärare plus våra IT-wizards Lars-Eric och Lasse (även känd som Lasse i Bibblan). Projektets nav är att i något större skala än tidigare försöka att jobba med "flipped classroom"(http://barkersthlm.blogspot.com/), men vi kommer även att undersöka andra pedagogiska användningsområden. Vår förhoppning är givetvis också att vi med projektet skall bidra till en ökat IT användning på Norra Real, både bland lärare och elever. Eleverna kommer inom kort att få tillgång till sina låne-Pads, dock måste vi lösa några kontrakts och ansvarsfrågor först. På sikt hoppas vi få till stånd en rimlig ett till ett lösning på skolan. Om det blir Ipads eller datorer återstår att se...